Florence Nightingale oli nykyaikaisen sairaanhoidon äiti

05.02.2020

Florence Nightingale syntyi 12.5.1820 yläluokkaiseen englantilaiseen perheeseen. Hänen elämänsä alkupuolisko muodostaa draaman, aidon viktoriaanisen legendan. Kuollessaan hän oli miltei taruhenkilö. Elämäkertojen kirjoittajat kuvaavat Nightingalea valloittavaksi ja vahvaksi persoonaksi ja johtajaksi.

Nightingale oli etevä kansanterveyden edistäjä ja tilastotieteilijä. Yksi hänen merkittävistä saavutuksistaan oli työ Krimin sodan (1854) aikana Englannin sotilassairaanhoidon järjestämisessä. Hän mm. osoitti tilastoimalla, että sotilaita kuoli enemmän tartuntatauteihin kuin itse sotaan. Öisin hän kulki lamppu kädessään valvomassa potilaita ja sai siitä kutsumanimen The Lady with the Lamp.

Toisena merkittävänä saavutuksenaan Nightingale perusti Englantiin sairaanhoitokoulu Nightingale Training Schoolin, joka toimii vielä nykyäänkin.

Paitsi hoitotyön käytäntöjä, Nightingale teki myös alan kirjallisuutta. Hänen tunnetuimpia kirjojaan ovat Huomautuksia sairaaloista (1858) ja Huomautuksia sairaanhoidosta: Mitä se on ja mitä se ei ole (1859). Nightingale vei määrätietoisesti eteenpäin sairaanhoitajan työtä maallisena ammattina, joka vaatii huolellista valmistumista. Hänen uransa on sairaanhoidon historian perusta.

 

Riitta-Liisa Lakanmaa
Koulutus- ja tutkimuspäällikkö
Sairaanhoidon osaamisala
Turun AMK, terveys ja hyvinvointi

Suvi Holopainen
Viestintäassistentti
Sairaanhoidon osaamisala
Turun AMK, terveys ja hyvinvointi