Mitä Florence Nightingale ajattelisi juhlavuodesta 2020?

17.12.2020

Ei juhlavuoden näin pitänyt mennä. Koronapandemia runnoi suunnitelmamme jo maaliskuussa. Tämä on sairaanhoitajien ja kätilöiden juhlavuonna jopa tuskaisen huvittava asia.

Sairaanhoitajien rooli on maailman kaikissa maissa tällä hetkellä ihmisten puheissa. Ilman ammattitaitoisia ja sisukkaita sairaanhoitajia emme tästä pandemiasta tule selviämään. Kaikkialla on pula osaavasta hoitohenkilökunnasta, erityisesti tehohoitajista, vaikka potilaspaikkoja olisikin.

Florence Nightingalen työ oli merkittävää nimenomaan sairaanhoitajan työn kehittämisen näkökulmasta. Hänen sanotaan olleen ensimmäisiä tehosairaanhoitajia. Hän kehitti sairaalahygieniaa, koulutti hoitajia ja otti potilaan huomioon kokonaisvaltaisesti.

Muuttuneita suunnitelmia

Olimme tehneet ajoissa viime vuoden puolella suunnitelmia juhlavuotta varten. Aioimme esimerkiksi kirjoittaa monipuolisesti sairaanhoitajuudesta ja pitää pop up -tilaisuuksia nykypäivän sairaanhoitajakoulutuksesta ja sairaanhoitajan uramahdollisuuksista. Meidän oli tarkoitus kutsua sairaanhoitajia erilaisista hoitotyöympäristöistä kertomaan, mitä he tekevät ja mitä he ajattelevat tulevaisuuden sairaanhoitajuudesta. Meidän oli myös tarkoitus haastatella ja videoida seniorisairaanhoitajia ja tutustua lähihistorian tapoihin tehdä hoitotyötä.

Sanotaan, että kaikki ei mene aina niin kuin suunnitellaan. Vuosi on kuitenkin onnistunut mielestämme hyvin ja olemme saaneet paljon aikaiseksi. Tämän verkkosivuston lisäksi olemme suunnitelleet opiskelijoille ja henkilökunnalle haalarimerkin, jota koristaa juhlavuoden logo, Florence Nightingalen lamppu. Henkilökuntamme on lisäksi saanut juhlavuoden paidan, jota voimme käyttää työssä kampuksella ja muuallakin.

Vuoden kohokohta oli 12.5. pidetty webinaari juhlapuhujineen. Tapahtuma onnistui erinomaisesti, vaikka se jouduttiin pitämään etäyhteyksien välityksellä. Päivän aikana juhlistimme kukin tykönämme Florence Nightingalen elämäntyötä.

Työ jatkuu

Olemme pohtineet, miten Florence itse olisi suhtautunut vuoden 2020 poikkeusaikaan. Hän olisi todennäköisesti etulinjassa pysäyttämässä pandemian etenemistä, ja johtaisi työtä parhaalla saatavilla olevalla tiedolla. Hän noudattaisi toimintaohjeita pilkuntarkasti, ja ajattelisi samalla yksilöiden ja perheiden hätää. Hän uskoisi siihen, että vaikeudet voitetaan yhteen hiileen puhaltamalla.

Ennen kaikkea Florence olisi tyytyväinen siihen, millä tavoin sairaanhoito on hänen jälkeensä kehittynyt. Hän olisi ylpeä työnsä jatkajista, nykyajan sairaanhoitajista.

Nyt meidän on aika päättää juhlavuosi, ja lopettaa myös tämän sivuston päivittäminen. Juhlavuoden sisällöt jäävät tänne muistoksi tästä erikoisesta vuodesta. Niitä voi palata lukemaan myöhemmin. Lupaamme, että työ sairaanhoitajan ammatin ja koulutuksen eteen jatkuu tulevina vuosina. Tulevia tunnelmia voit seurata uudesta Sun OpiX -blogista, jonne pääset tästä linkistä. Tervetuloa sivustolle.

Riitta-Liisa Lakanmaa
Koulutus- ja tutkimuspäällikkö
Sairaanhoito
Turun AMK

Suvi Holopainen
Viestintäassistentti
Sairaanhoito
Turun AMK