Sairaanhoitajia kaikkialta maailmasta

16.12.2020

Maailmanlaajuinen sairaanhoitajien ja kätilötyön juhlavuosi Florence Nightingalen kunniaksi alkaa olla lopuillaan. Sen aikana on muisteltu menneitä, mutta myös katsottu tulevaisuuteen. Mitä tulevaisuuden sairaanhoitajalta odotetaan?

Turun ammattikorkeakoulu on pätevöittänyt EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleita korkeasti koulutettuja, jo valmiita sairaanhoitajia viidentoista vuoden ajan. Olemme sinä aikana kohdanneet  – ainakin kuvaannollisesti –  sata kieltä ja kansallisuutta, niin valtavan kielellisen ja kulttuurisen kirjon maahanmuuttajasairaanhoitajat ovat mukanaan tuoneet. Sairaanhoitajan professio ja tehtävät maailmalla ovat monikulttuurisia. Haasteita monessa muussa maassa on paljon enemmän kuin Suomessa.

maahanmuuttajasairaanhoitajan työura on voinut olla pitkä ennen Suomeen tuloa, mutta voi myös olla, että sitä ei ole lainkaan. Suomalainen terveydenhuolto voi olla ensimmäinen kosketus hoitoalalle. On siis ensiarvoisen tärkeää, että pätevöityminen etenee sujuvasti ja kohtuullisen nopeasti, jotta työuraan päästään kiinni tai siinä pysytään.

SOTE-silta-hankkeeseen osallistunut Eva Velasquez suoritti hoitotieteiden kandidaatin tutkinnon Filippiineillä. Tutkinnon suorittamisen jälkeen hän läpäisi hoitolautakunnan kokeen ja valmistui rekisteröidyksi sairaanhoitajaksi maaliskuussa 2012. Jos kaikki menee hyvin, rekisteröidyksi sairaanhoitajaksi valmistuminen Filippiineillä kestää 4,5–5 vuotta.

SOTE-siltaa pitkin suomalaiseen terveydenhuoltoon

SOTE-silta-hankkeessa toteutettu täydennyskoulutusmalli on joustava, kustannustehokas, yksilöllinen ja integroiva. Se on tulevaisuuden koulutusmalli, jossa ”perinteistä” opetusta ei ole käytännössä ollenkaan. Verkossa tapahtuva opetus (kuva 1) laaja-alaistaa ja sujuvoittaa opintojen etenemistä. Kuitenkin käytännön harjoitusten kertaaminen tai uuden asian opettelemisen simuloiduissa oppimisympäristöissä on todettu lisäävän suomen kielen oppimista ja ammatillista osaamista sekä antavan itsevarmuutta työelämään.

SOTE-silta-koulutukseen sisältyviä lähikoulutuspäiviä Eva Velasquez kuvaa näin: ”Niiden aikana oppii paljon ja päivitetään tietoja mm. erilaisista hoitotyön aseptisista tekniikoista, verensiirrosta, laskimonsisäisestä nestehoidosta ja elektrokardiogrammista (EKG). EKG-harjoituksessa opettajat keskustelevat aiheista selkeästi osallistujien kanssa. He selittävät todella hyvin, kuinka kaaviota pitää lukea ja mitä kaavio tarkoittaa, jos potilaalla on normaali EKG tai jos hänellä on epänormaali löydös.”

Hyvä ammatillinen osaaminen vahvistuu kielitaidon karttuessa ja antaa rohkeuden osallistua tasavertaisena osaajana suomalaiseen terveydenhuoltoon. Ammatillisesti osaajia tulee Suomeen eri puolilta maailmaa, mikä luo aivan uuden mahdollisuuden nähdä osaamista monikulttuurisista lähtökohdista.

Sairaanhoitajan tehtäviin liittyvä päätöksenteko on kielen lisäksi isoimpia haasteita, joita maahanmuuttajasairaanhoitajat kohtaavat suomalaisessa terveydenhuollossa. Itsenäinen ja vastuullinen työskentelytapa on monista eri kulttuureista tuleville yllättävää ja uutta. Lääkäri on aina vastuullinen ja tekee lääketieteen osalta diagnoosit ja hoidon linjaukset, mutta sairaanhoitajan on tiimityön lisäksi pystyttävä itsenäiseen päätöksentekoon toteuttaessaan lääkärin määräämää hoitolinjaa. Sairaanhoitajan päätehtävä on tunnistaa ja ennakoida potilaan tai asiakkaan vointia siten, että ei päädyttäisi kriittisen tilaan. Tätä ennakointia ja potilasturvallisuutta painotetaan pätevöitymiskoulutuksessa melkeinpä eniten.

Eva Velasquez kiteyttää SOTE-silta-koulutuksen, sairaanhoitajan pätevöitymisen mahdollisuudet Suomessa ja ammatin tulevaisuuden näkymät näin:

”Olin todella kiitollinen ja iloinen saadessani tämän koulutuksen. Se auttoi minua muistamaan kaikki hoitotyön perusteet. Arvostan koulutusta todella ja nautin siitä, kuinka opettajat opettavat käyttämällä erilaisia esimerkkejä ja kuvaavat hoitotyön hallintaa.

Hoitotyön johtamisen ja erilaisten aseptisten tekniikoiden käsittelyssä hoitotyön hallinta ja aseptiset tekniikat olivat aivan samat, kuin mitä Filippineillä opin ja harjoitin.

Mielestäni Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on yksi parhaista maailmassa. Se tarjoaa laadukasta ja erittäin kilpailukykyistä terveydenhuoltoteknologiaa. Palvelut ovat saatavilla ja niitä riittää kaikille.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tällä hetkellä yksi kysytyimmistä ammattiryhmistä maailmassa. Mielestäni täällä Suomessa on hyvät mahdollisuudet saada työtä terveydenhuollon ammattilaisena varsinkin näin  pandemian aikana.”

Sen lisäksi, että olemme kohdanneet SOTE-silta-hankkeen täydennyskoulutuksessa sairaanhoitajia kaikkialta maailmasta, sairaanhoitajia työskentelee kaikkialla maailmassa. Sairaanhoitajat ovat tänä vuonna todellakin juhlineet työn merkeissä! Koronapandemia on tuonut terveydenhuoltolan ammattilaiset ja heidän työnsä julkisuuteen ennen näkemättömällä tavalla. Florence Nightingalen perintö on ajankohtaisempi kuin koskaan – hygienian korostamisestahan kaikki sai alkunsakin!

Lähteet ja lisätietoa

Hirard, T. & Eskola-Kronqvist, A. 2018. (toim.) Urareitti-hankkeen satoa – Uusia malleja korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien kielikoulutukseen, ohjaukseen ja osaamisen tunnistamiseen. Hämeenlinna: Hämeen ammattikorkeakoulu.

Rimpioja P., Matinheikki-Kokko K., Metsälä E., Sairanen R. 2020a. (toim.) Kokemuksia maahanmuuttajien SOTE-silta -täydennyskoulutuksesta. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja. Mikrokirjat. Helsinki:  Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Rimpioja P., Matinheikki-Kokko K., Metsälä E., Sairanen R. 2020b. (toim.) SOTE-silta-täydennyskoulutusta maahan muuttaneille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja. Mikrokirjat. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Sairanen, R. 2018. (toim.) Satu on totta -historiikki. Maahanmuuttajasairaanhoitajien pätevöitymiskoulutus (SATU) Turun ammattikorkeakoulussa vuosina 2003–2017. Turun ammattikorkeakoulun puheenvuoroja 97. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.

SOTE-silta -täydennyskoulutusta maahan muuttaneille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Kokemuksia maahanmuuttajien SOTE-silta -täydennyskoulutuksesta.

SOTE-silta – korkeakoulutetun maahanmuuttajan pätevöitymispolku.

Teksti

Mervi Rasilainen
Lehtori
Turku AMK

Sirpa Rajala
Lehtori
Turku AMK

Eva Velasquez
Sairaanhoitaja
SOTE-silta-hanke